/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Cuisinedamisbourgogne.com
Home NL » recepten

Het is al volop zomerhier, ondanks dat het pas juni is. De bloemen zijn er al, en wat is dan leuker om een mooie bloemenboter te maken.

Gebruik kleurige bloemen als de klaproos, het kaasjeskruid, bloemen van de bieslook en tijm, maar ook oost-indische kers doet het mooi in de bloemenboter.

Neem de hoeveelheid boter die je wilt serveren, laat die wat zacht worden en maak er met een vork een creme van. Doe de bloemblaadjes in zijn geheel of eventueel gesneden erbij, eventueel voeg je wat knoflook en groene kruiden als bijvoorbeeld peterselie of dragon toe. Volg je eigen smaak. Neem dan een velletje folie en leg hierop de bloemenboter en vorm een mooie worst. Leg deze worst een paar uur in de koelkast en snij er mooie plakjes van. Succes verzekerd! Fijne zomer toegewenst.

recepten

Geitenkaas in een dennentop jasje: voor 1 a 2 personen/of kaasplankje onderdeel, naar een idee van Meret Bisseger.

Plak geitenkaas, vers

kruidenzout

4-5 dennentopjes en paar voor decoratie

bieslookbloemen

peper

Neem een rond vers geitenkaasje, beetje stevig.
Snij er een plak af van ca. 1 cm. Bestrooi beide kanten met kruidenzout. Neem een 4-5 tal mooie dennentopjes, even wassen, drogen met keukenpapier en heel fijn snijden. De kaas aan alle kanten even "paneren" met dit fijne groene haksel.
Op een schoteltje wat mooie olijfolie in een straaltje gieten en daar de kaas op leggen. Dan wat kleine dennentopjes erom heen, en een paar bieslookbloemetjes op de kaas.
Nog even wat verse peper erover heen

 

tarte à l'époisses

Wat is de Franse maaltijd zonder kaas! En welke bekende kaas heeft de Bourgogne? Juist de époisses en het liefst dan nog geaffineerd in marc de Bourgogne. Je kunt dit eten als entree of hoofgerecht met wat salade of een klein puntje als kaasgerechtje met wat zoetzuur. En hou je niet van ham, dan kun je dit vervangen door gegrilde kipstukjes.

Wat heb je nodig (voor 6 personen bij een entree, 4 personen als hoofdgerecht en 8 personen als kaasgerecht)

Voor de pâte brisée: of neem een kant en klare bodem als je haast hebt.

200 gram bloem

100 gram zachte, maar niet gesmolten boter !!

2 eigelen

5 eetlepels water

beetje zout

In een kom roer je de boter tot crème, voeg de eigelen toe, voeg het water toe tot het een egale massa is. Nog wat zout toevoegen en dan pas beetje bij beetje de bloem toevoegen. Niet ervoor dan wordt je deeg te elastisch. Als het deeg een bol vormt en loslaat van de bodem doe je de pâte in plastic of een schone theedoek en leg je deze in het groentenvak van je koelkast gedurende een klein uur. Deze techniek noemen ze hier trouwens “la pouliche”. Je kunt dit deeg trouwens ook met de machine maken, dan voeg je op het water na alles in een keer toe. Dan kort draaien en dan pas het water toevoegen. Niet te lang bewerken dit deeg.

Voor de vulling:

1 epoisse affiné van 250 gram

2,5 dl crème fraiche

3 eieren

1 appel, beetje zoete

100 gram gekookte ham

zout, peper en nootmuskaat.

In een kom de eieren met de crème mengen. De epoisse in stukjes snijden en die erdoor mengen. De appel (evt geschild) in blokjes snijden en ook erdoor mengen. Zout, peper, nootmuskaat naar smaak toevoegen. Neem een quichevorm met een grootte van 26-28 cm. Bekleed deze met bakpapier dat je eventueel licht vochtig maakt. De pâte brisée uitrollen of uitduwen in de vorm, ook de opstaande randen. De vulling goed verdelen over de vorm. De oven voorverwarmen op  180 graden (hetelucht). Op een rooster midden in de oven zetten gedurende 30 tot 40 minuten. Kijk even na een half uur of je taart gaar is en niet te donker wordt.

 

Gaudes (4 personen) basisgerecht

Is zowel de naam als het ingredïent. Het is geroosterd maismeel dat maar door 1 molen in onze buurt wordt gemaakt. Door het roosteren van de korrel en daarna malen is het wat bruinig van kleur en smaakt het licht naar hazelnoot. Je kunt er zowel hartige als zoete gerechten mee maken. In vroegere tijden werd dit door de arme boerenbevolking veel gegeten. Veel topkoks gebruiken dit ingredïent nu in hun keuken. Ik gebruik het ook veel zelf als ik met kruiden werk. Hier een voorbeeld van een hartig basis gerecht dat veel aandacht vraagt door het lange roeren, maar dat kun je ook met een thermomix oplossen. Ik heb dit gerecht beetje aangekleed door er paddenstoelen, prei, sesam erbij te serveren, maar laat je eigen creativiteit zijn gang gaan!

250 gram geroosterd maismeel

beetje water

80 gram boter

ca 700 ml lauwe melk

zout, peper, crème fraîche.

Het meel in een pan doen en met een beetje koud water tot een glad papje roeren, let op: geen klontjes! Dan zachtjes verwarmen en zout, peper en boter toevoegen en telkens een scheutje melk erbij als het te droog wordt. Roeren is belangrijk omdat je anders een droge korst krijgt en dat geeft vervelende klontjes. Dit kan wel een uurtje duren totdat je een stevige pap hebt (moet er een kuiltje in kunnen duwen) en het meel gaar is. Serveer dit met de crème fraîche en de groente (die je ook langszaam hebt gegaard in wat boter in een aparte pan). Strooi er wat sesam over en je hebt een vegetarische maaltijd die ook nog eens glutenvrij is.